Tarieven

Rijopleiding Motor A (onbeperkt)

I.v.m. corona :eigen helm / handschoenen en schoenen verplicht!
yamaha mt-07
Examen onderdelen: Motor A
  • Theorie
  • AVB examen (algemene voertuigbeheersing)
  • AVD examen (algemene verkeersdeelname)
Inschrijven Tarieven

Rijbewijs (A) MOTOR (vanaf 21 jaar)

Theorie motor

Voordat je het praktijkexamen (AVD) voor de motor mag afleggen, dien je eerst in het bezit te zijn van een geldig theoriecertificaat. Vanaf 17 jaar mag je deze al afleggen. Je kunt de theorie leren door goed lesmateriaal te kopen en deze zeer goed door te nemen. Motorrijlessen nemen kan ook voordat je daadwerkelijk je theoriecertificaat op zak hebt. Je mag echter geen praktijkexamen (AVD) doen wanneer je de theorie nog niet hebt behaald. (LET OP: Ben je niet in bezit van een autorijbewijs dan moet je voor de praktijklessen wel in bezit zijn van een geldig theorie certificaat).

reguliere opleiding

De reguliere opleiding is een leuke manier om je rijbewijs in je eigen tempo te halen. Je kiest zelf welke tijdstippen jou het beste uitkomen om te lessen. De meeste leerlingen kiezen ervoor om 1 of 2 keer per week te rijden. Als je er klaar voor bent, wordt het praktijkexamens in overleg met jou en de rijschool ingepland.

Spoedopleiding

Als je snel je rijbewijs wilt halen, kies je voor het volgen van een spoedcursus. Het slagingspercentage is over het algemeen hoog, omdat je steeds met motorrijden bezig bent en dus niet iedere les er weer opnieuw in moet komen. De regels die je geleerd hebt blijven sneller en beter hangen. Op deze manier komt er sneller routine in je rijgedrag en ook worden de regels er door regelmatige herhaling en correctie efficiënt ingestampt. Met een spoedcursus kunt u in 10 dagen of enkele weken uw rijbewijs behalen.

AVB examen (algemene voertuigbeheersing)

Het AVB Examen bestaat uit twaalf oefeningen, die verdeeld zijn in vier clusters. In elke cluster zit één verplichte oefening. In totaal wil de examinator zeven oefeningen zien. Het gaat er bij alle oefeningen om dat je de examinator op overtuigende wijze demonstreert dat je de motor beheerst, bij lage én hoge snelheid. Daarbij wordt er vooral op gelet of je de juiste remtechniek hanteert. Uiteindelijk ben je geslaagd als je vijf van de zeven oefeningen voldoende afrond. Dat houdt in dat er twee onvoldoende mogen zijn, mits deze niet in dezelfde cluster zitten.

AVD examen (algemene verkeersdeelname)

Op het examen verkeersdeelneming laat je zien dat je volgens de geldende verkeersregels op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kunt deelnemen. Je rijinstructeur en de examinator volgen in de auto. Tijdens het examen vertelt jouw rijinstructeur in opdracht van de examinator precies wat je moet doen. Je wordt door de examinator o.a. beoordeeld op: kijkgedrag, plaats op de weg, rekening houden met andere weggebruikers, verkeersregels, motorbeheersing etc. Het examen duurt ca. 55 minuten. Jouw rijschool reserveert in overleg het praktijkexamen AVD. Meenemen naar het praktijkexamen AVD: Geldig identiteitsbewijs (rijbewijs, ID kaart of paspoort). Geldig theoriecertificaat A. Volledige goedgekeurde motorfiets en motoruitrusting (op de rijschool aanwezig). Uitslagformulier AVB. Een vast onderdeel van het AVD examen is de voertuigcontrole van de motor. In de lessen wordt daarvoor de BRAVO-A afkorting gehanteerd, wat staat voor: Banden, Remmen, Aandrijving, Verlichting, Olie en Algemene zaken.

Categorieën A1, A2 en A

De nieuwe categorieën motorrijbewijs betekenen het volgende: Motorrijbewijs A1 Voertuig: motorrijwiel, maximaal 11 kW, maximaal 125cc Leeftijd: vanaf 18 jaar Examen: THEORIE/AVB/AVD Motorrijbewijs A2 Voertuig: motorrijwiel, maximaal 35 kW Leeftijd: vanaf 20 jaar Examen: THEORIE/AVB/AVD Opmerking: indien je in bezit bent van A1 hoef je alleen de AVD opnieuw te doen. Motorrijbewijs A (onbeperkt) Voertuig: motorrijwiel onbeperkt vermogen Leeftijd: vanaf 21 jaar met code 80* of 24 onbeperkt  Examen: THEORIE/AVB/AVD *Code 80: 2 jaar maximaal 35 kW. Daarna mag je onbeperkt rijden. Opmerking: indien je in bezit bent van A2 hoef je alleen de AVD opnieuw te doen. Inschrijven